dissabte, 9 de gener del 2016

podria l’energia eòlica frenar els huracans ????





Que l’energia eòlica és una font d’energia renovable, neta i que no emet gasos d’efecte hivernacle és una cosa que actualment qui més qui menys ja té clara. El que potser no sap tanta gent és que a banda d’aquesta aplicació, l’eòlica en té d’altres, algunes de tan curioses com la de minimitzar els efectes produïts pels temibles huracans.

Així ho apunta un estudi realitzat per l’enginyer i professor titular de la prestigiosa Universitat de Stanford, als Estats Units, Mark Z. Jacobson. L’estudi, creat amb l’objectiu de registrar els efectes que produeixen els huracans sobre els parcs eòlics situats a alta mar, ha demostrat que les turbines poden interrompre un huracà, aconseguint reduir la velocitat del vent fins a gairebé 150 kilòmetres hora i disminuint el nivell de les onades en un 50%.

Per arribar a aquesta conclusió, Jacobson ha desenvolupat durant dues dècades, un simulador mitjançant el qual es pot provocar un huracà de forma fictícia i estudiar quins efectes favorables poden produir les turbines eòliques en un escenari real. El sistema ha treballat amb les dades registrades durant alguns dels huracans que més mal han fet als Estats Units en els últims anys, com ara l’Isaac –que va tenir lloc a la a Nova Orleans el 2012-, el Sandy –a Nova York, el mateix any- o el devastador Katrina –que va arrasar la zona de Nova Orleans el 2005-.

A diferència dels patrons climàtics normals que conformen el clima global a llarg termini, els huracans són fenòmens inusuals i aïllats que es comporten de manera diferent. Precisament en base això, Jacobson i el seu equip van formular la hipòtesi de que un huracà podria veure’s més afectat pels aerogeneradors que els vents normals, i d’aquesta manera van emprendre el seu projecte.

Malgrat que ara per ara es tracta només d’una simulació feta per ordinador, els resultats no deixen de ser sorprenents. Segons les dades, davant d’un hipotètic huracà la presència dels aerogeneradors provocaria una desacceleració dels vents i una disminució de la seva retroalimentació, cosa que produiria una frenada dràstica –de gairebé el 79%- en la intensitat d’aquest fenomen atmosfèric.

Les conclusions de l’estudi, publicades a la revista Nature Climate Change, també apunten que els parc eòlics marins podrien resistir, sense patir danys importants, huracans de categoria 2 i 3 i recomanen a més, la instal·lació d’aquest tipus de turbines a les zones més castigades pel fenomen com a mesura de mitigació de possibles desastres.

Així, i tot i que la construcció d’aquest tipus de parcs suposa un cost econòmic important, el total de la despesa, o si més no bona part d’ella, es podria finançar gràcies a l’abastiment energètic que la pròpia instal·lació generaria.

La inversió en aquest tipus de construccions quedaria encara més justificada si es té en compte que gràcies als aerogeneradors s’aconseguiria frenar la brutalitat dels efectes de l’huracà i es reduirien els possibles danys i costos –tant materials com personals- un cop aquest arribés a terra.

Tant és així, que els resultats extrets del simulador asseguren que si a la zona de Nova Orleans hagués existit un parc eòlic de 78.000 molins, els efectes del devastador Katrina en prou feines s’haguessin notat a la zona.

Tags: Energia eòlica, huracans, Katrina, Mark Z. Jacobson, Nature Climate Change, Stanford

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada